Što je Gong terapija / Zvučna kupka?

Čitajući o gongovima, nailazimo na tisuće i tisuće tekstova koji svjedoče o snazi tih moćnih instrumenata i njihovu djelovanju na čovjeka. Je li o njima uistinu sve rečeno? Ili možda ništa?

Ono što gong pobuđuje u meni ne stane ni u kakve riječi. Njega treba oćutjeti. Upoznavati. Poći s njime na cjeloživotno putovanje.

Većina svirača gonga piše o tome da gong terapija pomaže uravnotežiti čovjeka na duhovnoj, emocionalnoj i tjelesnoj razini. To je uistinu tako. Tko jednom osjeti moć ovog drevnog instrumenta, nedvojbeno će poželjeti ponavljati to predivno iskustvo.

Gong pripada najstarijim instrumentima na svijetu (5000 godina). 

Zvuk gonga ima jaku iscjeljujuću vibraciju, obnavlja tijelo na staničnoj razini, uravnotežuje i smiruje um i uklanja ili ublažava posljedice stresa. Upravo zato ima značajnu ulogu u životu modernog čovjeka koji shvaća krucijalnu važnost unutarnjeg mira i povezanosti sa samim sobom.

Budući da je zvuk vibracija, a vibracija utječe na svaki djelić našeg fizičkog bića, zvuk “čujemo” ne samo ušima već i svakom stanicom našega tijela. Zvuk, odnosno vibracija izravno dovode u ravnotežu sve ono što nije uravnoteženo te mogu veoma pozitivno utjecati na tretiranje gotovo svake zdravstvene poteškoće  (“Dr. Mitchel Gaynor” Centar za preventivu raka Cornell, NY).

Što se događa tijekom zvučne/gong kupke?

Gong terapija može se provoditi individualno ili u skupini. Preporučuje se da osobe leže jer je tako tijelo maksimalno otvoreno za primanje vibracija i zvuka, ali ako sudionicima više odgovara sjedeći položaj za to nema nikakvih zapreka.

Svirač gonga određuje svrhu za grupu, a svaki sudionik za samoga sebe. Namjera mora biti jasna, kratka, svakako afirmativna i uvjerljiva.

Zvuk gonga rezonira s cijelim tijelom i djeluje ondje gdje je potrebno.

Zvuci gonga vode nas u stanje duboke opuštenosti, nerijetko i sna, brišu osjećaj za vrijeme, prostor i ego. Uz raskošne zvukove gonga mi se napokon temeljito odmaramo. Odmaramo od svega. Od sebe samih, vlastitog ega, htijenja, moranja, tuđih očekivanja, briga, bitaka svakodnevnog življenja, kompeticije, buke, vreve, gužve, nervoze, agresivnosti, užurbanosti, napetosti.

Čime se provodi zvučna/gong kupka? 

Zvučna kupka može se provoditi isključivo gongovima – tradicionalnim i modernim, ali i nizom drugih instrumenata kao što su zvučne zdjele različitih vrsta i veličina (Peter Hess terapijskim zvučnim zdjelama, tradicionalnim zvučnim zdjelama, kristalnim zdjelama, Assam zdjelama, Zen zdjelama, Shanga zdjelama, Bengali i drugim zvučnim zdjelama) cimbalima, zvonima, Koshijem, Zaphirom, Kišnim štapom, Sansulom, Kalimbom, Shrutijem, Caisom, Vajrom, Ganthom, Spring/Thunder bubnjem, Ocean bubnjem, Frame bubnjem i mnogim drugim manje ili više tradicionalnim instrumentima ugodna zvuka.

Nešto o gongovima

Gongovi pripadaju najstarijim i najvažnijim instrumentima Dalekog istoka. Bili su vrlo važni u dnevnom životu i tradiciji stanovnika tog područja, a u mnogim domovima još i danas imaju osobito mjesto, značenje i status.

Mnoge su podjele gongova – po veličini, obliku, načinu izrade, vrsti legura itd. No u osnovi ih možemo podijeliti na tradicionalne i moderne.

Tradicionalni gongovi izrađuju se ručno, u njih su utkana drevna znanja, vještine i vjerovanja.

Najpoznatiji su Chau (ili Tam-tam) gong i Feng gong.

Feng gong je gong ravnog ruba, blago ispupčenog centra, svijetlog, jasnog zvuka. Izrađuje se u različitim veličinama, od 40 do 120 cm.

Chau je masivan i težak gong, savijenog ruba, duboke i misteriozne boje zvuka. Izrađuje se u različitim veličinama od 40 do 120 cm. 

 

Među modernim gongovima osobito su popularni planetarni (Paiste) gongovi koji su ugođeni na frekvencije određenih planeta (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton). Paiste gongovi su i Sunce, Mjesec, Chiron, Nibur, Sedna, Sideralni dan, Sinodički mjesec itd.

Planetarni gongovi temelje se na osnovnom tonu Zemlje i harmonijama Sunčevog sustava, kako ih je izračunao Hans Cousto. Svi ovi gongovi rezoniraju u harmoniji s nebeskim tijelima i komuniciraju poseban aspekt “glazbe sfera“, koju je prvi put opisao Pitagora u 6. st. pr.n.e. Nevjerojatnih vibracija, planetarni gongovi ispunjavaju prostor raskošnim zvukom i osjećajem svemira.

Prema dr. John Beaulieu, usklađenost gongova s energijom pojedinih planeta aktivira stvaranje simpatičke rezonancije između planeta i osobe. Složene vibracije planetarnih gongova potpora su prirodnoj frekvenciji tijela i promicanju optimalnog zdravlja na dubokoj razini. “Svjesno usmjeravanje energija i frekvencija planeta za ozdravljenje i blagostanje, donijet će nove dimenzije u radu i terapijama iscjeljivanja” (Peter Hess akademija, Zagreb).

Svaki Paiste gong ima jedan osnovni ton i točno određenu frekvenciju (navedeni gongovi imaju raspon od cca 126 do 230 Hz).

Frekvencija vibriranja zdravog tijela je od 62 -68 Hz, a u bolesti ona opada, osobito u organima u lošem stanju. (Npr. na frekvenciji 58 Hz moguć je razvoj prehlade, na frekvenciji nižoj od 57 Hz gripa, a na frekvenciji nižoj od 42 Hz karcinomi).Gong vibrira na frekvencijama višim od 100 Hz; tijelo ga spontano slijedi, podiže vlastitu frekvenciju, a samim time kreće prema ozdravljenju. Terapija zvukom tijelu vraća izvornu vibraciju koja je pri rođenju savršena, a kako odrastamo, narušava se zbog vanjskih i unutarnjih faktora. Ciljanim pristupom i svjesnom promjenom frekvencija možemo povratiti ravnotežu i podržati zdravlje.

Što nam se događa tijekom zvučne/gong kupke?

Tijekom zvučne kupke dolazi do smirivanja moždanih valova; mozak prelazi iz radnog beta (ili gama) stanja u alfa stanje opuštenosti i kreativnosti te u theta stanje u kojem je aktivna naša podsvijest i intuicija i konačno delta stanje u kojem postižemo iscjeljenje.

Gama valovi – (od 32 do 100 Hz) – proširena percepcija, učenje, rješavanje problema, kognitivni procesi

Beta valovi – (od 14 do 32 Hz) – budnost, koncentracija, pripravna svjesnost, razmišljanje

Alfa valovi (7 – 14 Hz) – relaksacija, kreativnost; karakteristični su za stanje u kojemu je odrasla osoba budna, ali opuštena, nefokusirane pozornosti. Prisutni su tijekom sanjanja, i to u REM fazi, ali i tijekom lagane meditacije kada su oči zatvorene. Osoba koja je završila neki zadatak i sjela kako bi se odmorila ili pak opušteno šeće prirodom obično je u alfa stanju. U alfa stanju dolazimo do kreativnosti koja leži neposredno ispod naše svjesnosti. Alfa stanje je ugodno, ali nije prikladno za učenje ili situacije u kojima trebamo biti uključeni u događanja.

Theta valovi – (od 3.5 do 7 Hz) podsvijest, intuicija, smanjena svjesnost; niže su frekvencije od alfa valova. Kod osobe koja se odmara od posla i počinje sanjariti mozak emitira theta valove. Pojavljuju se najčešće u snu, i to kada tonemo u san ili se budimo. Raspon theta valova optimalan je i za duboke misli. U tom stanju naša su osjetila povučena iz vanjskog svijeta i usmjerena na unutarnje signale.

Delta valovi – (od 0.1 do 3.5 Hz) iscjeljenje, duboki san bez snova, gubitak svjesnosti tijela. Najniže su frekvencije od svih valova. Frekvencija nikada ne pada do nule jer bi to značilo moždanu smrt. Kad se spremamo na spavanje mozak je vjerojatno u donjoj granici bete. No kako tonemo u san, mozak počinje emitirati najprije alfa valove, zatim theta i, kad zaspimo, delta valove. Određene frekvencije u delta rasponu potiču lučenje hormona rasta koji je posebno važan za regeneraciju organizma i proces iscjeljenja. Zbog toga je dubok, okrepljujuć san krucijalno važan u svakom procesu izlječenja /zalječenja/.

Poznato je da ulaskom u srednju dob počinje opadati kvaliteta i kvantiteta, odnosno dubina i trajanje sna. U novije je vrijeme znanost usmjerena istraživanju veze kvalitete i trajanja sna sa senilnom demencijom, odnosno općenitim opadanjem kognitivnih funkcija.

Uz prirodni proces starenja mi i sami mnogočime pogoršavamo svoje tjelesno zdravlje ili kako ga volim zvati blagostanje. Da bismo zaradili više, postigli više, bili brži, jači, bolji, konkurentniji ili da bismo preživjeli mi si nerijetko uskraćujemo san. Mi “moderni robovi” sami sebe dovodimo na rub propasti, a nerijetko kročimo i preko njega. Pri tom, dakako, zavaravamo sami sebe da smo pametniji od vlastita tijela.

I još, ljudi opterećeni brigama, bolestima, strahovima također ne mogu dobro i kvalitetno spavati. Njihov je san plitak, isprekidan brojnim buđenjima, znojenjem, lošim mislima, zabrinutošću.

Što nam gong “radi”? Vraća nam kvalitetu i dubinu sna! Nakon samo jednog sata gong kupke osjećamo se kao da smo osam sati spavali dubokim, okrepljujućim, davno zaboravljenim snom.

“Gong pjeva pjesmu duše”

Traume na nivou duše najsnažnije su i najdublje. Zvuk i vibracija ovog drevnog instrumenta oslobađa nas mnogočega što blokira naš razvoj. Moćne vibracije pomažu čovjeku na tjelesnoj, emocionalnoj i duhovnoj razini.

Gong kupka pomlađuje naš duh i regenerira naše tijelo. Nakon kupke osjećamo mir i unutarnji spokoj i tišinu. U takvom stanju moguće je lakše pokrenuti vlastite snage.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.