Tko je Peter Hess?

Dobar čovjek otvorenog uma i briljantnih ideja.

Rođen je početkom Drugog svjetskog rata u hladnoj bolnici u Fuldi, s majkom i tri sestre živio je u Rohnu, otac mu je stradao u ratu. Od najranijeg ga je djetinjstva pratio osjećaj da nije dobrodošao na svijet, da predstavlja opterećenje drugim ljudima, da je loš i nesposoban učenik. Tijekom djetinjstva i mladosti često je boravio u franjevačkom samostanu u Fuldi. U 12. godini je protiv volje obitelji otišao u internat samostanske gimnazije. No nije postao svećenik nego fizičar.

Kao 25-godišnji mladić krenuo je na avanturističko putovanje motorom iz Njemačke u Indiju. Po povratku u Njemačku radio je isprva kao inženjer, a zatim kao nastavnik. Bio je osobito posvećen radu s mladima koji su imali problema u školi, u učenju i u životu. To mu je iskustvo bilo dragocjeno za cijeli budući život jer je shvatio da učenici integriraju slike, mišljenje, postavljanje i ponašanje okoline. Ako se od njih očekuje samo loše, bit će loši. No, ako slike i očekivanja postanu pozitivni, učenici će polučiti rezultate o kojima nisu ni sanjali. Običavao je reći: “Djeca su dobra. Kada o ljudima govorimo pozitivno tada smo u rezonanciji i otkrivamo njezino djelovanje.” (Skript zur Ausbildung in der Peter Hess Klangmassage; PHI, Ortheide 29D – 27 305 Uenzen).

Teška ga je bolest približila alternativnim metodama iscjeljivanja pa se zainteresirao se za radiesteziju. 1984. godine prijatelji su ga pozvali da se priključi istraživanjima koja su provodili u Nepalu. Ondje je gospodin Hess vršio mjerenja na mnogo osobitih mjesta, posjećivao je hramove i šamane, sudjelovao u brojnim tradicionalnim ritualima. Saznao je da je zvuk veoma važna metoda za opuštanje i otpuštanje. Njegovo glavno iskustvo i spoznaja bila je da je stanje harmonije krucijalno jer “kada smo u suzvučju, boravimo u svojoj vlastitoj biti, sigurni i jaki.” (Skript zur Ausbildung in der Peter Hess Klangmassage; PHI, Ortheide 29D – 27 305 Uenzen)

S vremenom je došao na genijalnu ideju da zvučne zdjele donese u svoju domovinu i njihovu primjenu prilagodi mentalitetu i potrebama zapadnog čovjeka. Tako je započela čudesna avantura prijateljevanja sa zvukom koja traje nekoliko desetljeća. Po struci fizičar, okupio je oko sebe inventivne ljude različitih struka koji su znanstvenim metodama predano istraživali beskrajno i njima do tada nepoznato područje primjene zvuka u terapijske svrhe. U Njemačkoj je osnovao Peter Hess Institut, a s vremenom i 20-tak Peter Hess akademija koje diljem Europe djeluju pod supervizijom Instituta. U Institutu se sustavno provode istraživanja, održavaju edukacije, radi se s klijentima, prodaje oprema potrebna za provođenje zvučne terapije etc. Svakim se danom otkrivaju nove mogućnosti primjene zvuka na mnogobrojnim područjima ljudskog djelovanja.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.