Što je zvučna masaža? Kako se i čime provodi u Centru zvučne terapije – Vidacita?

Zvučna je masaža, masaža zvukom i vibracijom. Ali ne bilo kojim zvukom.

U Centru zvučne terapije Vidacita zvučna se masaža provodi isključivo P. Hess terapijskim zvučnim zdjelama, tradicionalnim gongovima (Feng i Chau), zen zvučnim zdjelama i cimbalima. To su instrumenti vrlo ugodna zvuka koji djeluju umirujuće i ozdravljujuće, uravnotežuju i dovode u rezonanciju naše tjelesno, umno, emocionalno i duhovno biće.

U zvučnoj se masaži ne radi o masaži u klasičnom smislu te riječi. Pojam je odabran jer vibracije zvučnih zdjela koje počivaju na tijelu klijenti doživljavaju kao vrstu masaže. Važno je naglasiti da u zvučnoj masaži nema izravnog doticaja između terapeuta i klijenta, već ih povezuju vibrirajuće zvučne zdjele. One se određenim slijedom i kombinacijama pozicioniraju na odjeveno tijelo i lagano ozvučuju palicom. Nježne zvučne vibracije, bogate nadtonovima, prenose se na tijelo, prolaze kroz kožu, sva tjelesna tkiva (organe, mekana tkiva, mišiće, kosti, ligamente, zglobove, fasciju, krvožilni sustav) i tjelesne šupljine i stvaraju osjećaj ugode i duboke opuštenosti.

Zahvaljujući činjenici da je naše tijelo u veoma visokom postotku sazdano od tekućina, vibracije zvučnih zdjela njime se najčešće šire nesmetano i lako. Kada u npr. baru bacimo kamen stvaraju se koncentrični krugovi preko cijele bare, odnosno pokreće se cijela površina vode. Slično se događa i tijekom zvučne masaže – nježne vibracije šire se tijelom i stimuliraju svaku našu stanicu. Što je tijelo slobodnije i protočnije, to se vibracije dalje šire. Osobe osobitog senzibiliteta mogu sve do tjemena osjećati vibracije ozvučenih zdjela koje su položena na stopala.

(Alexander Lauterwasser )

ŠTO SE U DOGAĐA U LJUDSKOM TIJELU TIJEKOM ZVUČNE MASAŽE?

Zvuk i vibracija prodiru duboko u tijelo, na potpuno neinvazivan, ugodan i blag, ali vrlo učinkovit način. Terapijske zvučne zdjele djeluju na staničnoj razini jer njihova vibracija masira svaku pojedinu stanicu.

Zvučni se valovi zrakom šire brzinom od oko 343 m/s (1235 km/h), pri temperaturi od 20˚C, na nula metara nadmorske visine; s povećanjem temperature i vlažnosti zraka povećava se i brzina zvuka.

Kroz vodu se zvučni valovi šire mnogo bolje, lakše i brže nego zrakom – brzinom od oko 1450 m/s ili preko 5.000 kilometara na sat. Dakle, zvuk se vodom širi preko četiri puta brže nego zrakom.
Što je materija gušća, zvuk putuje brže.
Ovaj zakon fizike vrijedi i za ljudsko tijelo – što je tjelesno tkivo gušće, zvuk se njime širi brže. Frekvencija uvijek ostaje ista, neovisno o tkivu kroz koje prolazi. Ista zvučna zdjela u svim tjelesnim tkivima ima istu frekvenciju.

“Sigurno ste barem jednom renovirali prostoriju na čije ste zvukove bili navikli. Kada ste uklonili dio ili sav namještaj, morali ste primijetiti da zvuk drugačije odzvanja, da je neprigušen, da je jeka jača. Val zvuka odbija se, lomi i apsorbira pri nailasku na drugi materijal (zid, stol, prozor…). Ako je u prostoriji više predmeta, bit će više odbijanja i apsorpcije pri širenju. Zvuk se brže priguši.

Bez obzira radi li se o lomu ili odbijanju, frekvencija zvuka ostaje stalna. Nju može promijeniti samo izvor ako počne drugačije titrati. Budući da su brzina zvuka v, frekvencija f i valna duljina l međusobno povezane formulom v =l f, jasno je da će se povećanjem brzine povećati i valna duljina.

Brzina zvuka uglavnom je veća što je gustoća materijala veća. Brže se širi kroz vodu nego zrakom. Brži je kroz drvo nego kroz vodu. Kroz metalne predmete širi se brže nego kroz drvene. Na isti se način mijenja i valna duljina, a frekvencija ostaje ista.

Zamislimo zvuk samo jedne jedine frekvencije koji se širi ljudskim tijelom. Brzina se razlikuje u kostima, mišićima, tetivama ili krvi. Najbrže se širi kroz kosti gdje je i valna duljina najveća. Frekvencija je ista za bilo koje tkivo.

Zvuk je val pri kojem čestice titraju paralelno sa smjerom širenja vala. Recimo, ako val putuje naprijed, one titraju naprijed-nazad, pomiču se, a gibanje blagotvorno djeluje na ukočene dijelove tijela.

Terapijska zvučna zdjela titra stojnim valom, a to znači da proizvodi zvukove različitih frekvencija od kojih je najdublja dominantna po glasnoći.

Zamislite sada cijeli niz tonova koje proizvede samo jedna jedina zdjela kako se šire tkivima u tijelu. Bilo bi zanimljivo kad bismo to mogli čuti. U takvom bogatstvu frekvencija naći će se neka s kojom će neki dio našeg tijela biti u rezonanciji (vlastita frekvencija titranja jednaka je frekvenciji zvuka).

U rezonanciji se energija zvuka lako prenosi na taj predmet, recimo kost. Amplituda titranja raste. Osobno sam to doživjela s desnim ramenom koje je bilo ukočeno i bolno. Počelo je titrati (neovisno o mojoj volji), a bol se nezamislivo smanjila. Mislila sam da će to trajati neko vrijeme, a zatim opet po starom, ali nije. Učinak je ostao trajan.”
(Sonja Janeković, dipl.ing.fizike)

KAKO SE ODVIJA ZVUČNA MASAŽA?

Zvučna masaža počinje strukturiranim uvodnim razgovorom koji  je iznimno važan jer priprema klijenta za što bolje djelovanje zvučne masaže.

Zvučna se masaža provodi tako da klijent najprije leži na trbuhu, a terapeut polaže i ozvučuje terapijske zvučne zdjele na stražnjem dijelu tijela, počevši od stopala prema glavi. Zatim se napravi stanka kako bi se klijentu osiguralo vrijeme da ga doživljeno potpuno prožme, odnosno da integrira novo iskustvo. Nakon stanke klijent se okreće na leđa, a masaža se nastavlja na prednjoj strani.

Na kraju masaže klijent nekoliko minuta ostaje mirno ležati u tišini. Tišina je jednako važna kao i zvuk. Zvuk je tišina, tišina je zvuk.

“Glazba nije u notama, već u tišini između njih.” (W. A. Mozart)

Zvonkim zvukom cimbala, assam ili zen zvučne zdjele označava se kraj masaže. Premda se odvija po određenim pravilima i redoslijedu, svaka je zvučna masaža jedinstvena jer predstavlja neponovljivu komunikaciju i suradnju između terapeuta i klijenta.

Terapeut mora biti usredotočen, posvećen i veoma pažljiv u osluškivanju klijenta.

Terapijske zvučne zdjele

Peter Hess terapijske zvučne zdjele osobite su po mnogočemu. Proizvedene su od 12 vrsta metala – sedam je metala u skladu sa Suncem i nebeskim tijelima Sunčeva sustava: zlato (Sunce), srebro (Mjesec), živa (Merkur), bakar (Venera), željezo (Mars), olovo (Saturn) i kositar (Jupiter). Pored ovih tradicionalnih metala u leguru se dodaju cink, bizmut, galenit, pirit i meteorsko željezo.

Dizajn i proizvodnja ovih zdjela temelji se na drevnim znanjima o izradi i sastavu tradicionalnih zvučnih zdjela koje se koriste u zemljama istočnog kulturnog kruga (Nepal, Tibet, Indija, Kina, Japan).

Peter Hess terapijske zvučne zdjele koje koristim u zvučnoj masaži izrađene su u Nepalu, ručno, na potpuno tradicionalan način. Rođene su iz zemlje (metala od kojih su sazdane), vatre koja se loži na zemljanim podovima koliba nepalskog sela, vode i grubih žuljevitih ruku siromašnih, ali slobodnih ljudi čije su duše povezane s iskonom.

Terapijske zvučne zdjele savršene su za primjenu u zvučnoj masaži zbog osobitih svojstava vibracija i zvuka – dugotrajna i postojana vibracija te zvučni spektar bogat nadtonovima. 

Svaka pojedina vrsta ovih zvučnih zdjela ima frekvencijski spektar koji odgovara upravo onom dijelu tijela kojem je namijenjena.

U Peter Hess zvučnoj masaži koriste se slijedeće terapijske zvučne zdjele:

 • univerzalna zvučna zdjela 
 • velika (i/ili mala) srčana zvučna zdjela
 • velika (i/ili mala) zdjelična zvučna zdjela
 • grlena zvučna zdjela
 • zvučna zdjela za glavu
 • zdjela za solarni pleksus

 

Uz terapijske zvučne zdjele koriste se i:

 • zen zvučne zdjele
 • assam zvučne zdjele
 • cimbala
 • tradicionalni Feng ili Chau gong malog promjera

Ponešto o svakoj vrsti terapijske zvučne zdjele

Univerzalna (zglobna) zvučna zdjela

Univerzalna ili zglobna zvučna zdjela odlikuje se snažnim vibracijama i bogatom ponudom zvuka, može se koristiti na cijelom tijelu; osobito je pogodna za refleksne zone stopala i dlanova, te za primjenu na zglobovima.

Ozvučivanje različitim palicama, proizvodi različite boje tonova. Ozvučivanje tvrđom palicom rađa pretežno svijetle tonove a ozvučivanje mekšom palicom tamnije, baršunastije tonove. Frekvencija ove zvučne zdjele kreće se u rasponu između 100 i 2 800 Hz.

Intenzivne vibracije djeluju posebno opuštajuće kod napetosti i “blokada”.

Njezin se zvuk nerijetko opisuje kao “pokretajući”.

Velika srčana zvučna zdjela/mala srčana zvučna zdjela

Ova se zdjela odlikuje višim tonovima koji osobito odgovaraju području srca i gornjeg dijela tijela, odnosno leđa. Njezin je zvuk posebno jasan i “prostran”. Frekvencija ove zvučne zdjele kreće se u području od 200 do 1200 Hz. Deblji gornji rub skraćuje vrijeme i intenzitet vibriranja jer blaže i kraće vibracije više odgovaraju našem srcu.

Mala srčana zvučna zdjela dizajnirana je prije svega za rad s djecom, ali se koristi i u radu s osobama nježnije tjelesne građe. Također je pogodna za rad na području vrata, odnosno grla.

Velika zdjelična zvučna zdjela/mala zdjelična zvučna zdjela

Duboki i “uzemljujući” zvuk ove zdjele osobito odgovara području zdjelice, leđa i trbuha. Različite frekvencije i dubine tonova postižu se primjenom različitih palica za ozvučivanje. Velikom palicom dobivaju se osobito duboki tonovi koji rezoniraju s donjim dijelom trbuha, donjim dijelom leđa i s područjem zdjelice, a srednjom palicom frekvencije koje su idealne za područje gornjeg dijela trbuha i leđa. Ovisno o palici, osnovni se zvuk ove zdjele kreće u području između 100 i 1000 Hz.

Velika zvučna zdjela koristi se za profesionalnu primjenu na odraslim ljudima, dok je mala zdjela namijenjena za primjenu na djeci ili odraslim ljudima kojima je velika zdjela preteška.

Grlena zvučna zdjela

Dizajnirana je za rad na području grla, vrata, ramenog pojasa i katkada za područje srca. Zbog svog oblika i načina kovanja stoji sigurnije i lakša je za primjenu na navedenim dijelovima tijela.

Zvučna zdjela za glavu

Zvučna zdjela tanke stijenke i visokog tona i prikladna je za primjenu na glavi – čelu, licu, bradi, sinusima. Harmonizira bore na licu nastale zbog stresa i napetosti. Primjena te zdjele čini dobro za protok limfe, kožu lica, ten, bore i smanjuje napetosti čela, očiju, obraza, čeljusti i zuba. Ima široko područje primjene u wellnessima i kozmetičkim salonima.

Zvučna zdjela za solarni pleksus

Zvučna zdjela za solarni pleksus je nešto manja od male zdjelične zvučne zdjele, ali veća od univerzalne zvučne zdjele. Zvukom i vibracijama odgovara području želuca i gornjem dijelu trbuha i katkada predstavlja ugodnu zamjenu za veliku zdjeličnu zvučnu zdjelu koja se uobičajeno koristi za ovaj dio tijela. Dovodi do laganog opuštanja cijelog gornjeg dijela trbuha.

XL terapijska zvučna zdjela 

U XL – zvučnoj zdjeli osoba stoji, a zvuk se nesmetano širi nakon ozvučenja. Često se koristi u uobičajenoj zvučnoj masaži za usklađivanje, u ergoterapiji i psihoterapiji te ciljano, npr. za poticanje cirkulacije, uspravljanje kralježnice i energiziranje.

Zdjele se ozvučuju različitim, također ručno izrađenim palicama.

Područje glasnoće terapijskih zvučnih zdjela kreće se od, ovisno o veličini i vrsti zdjele, tipu palice i jačini ozvučivanja, od 50 do 100 dB. Zbog visoke razine decibela, tijekom zvučne masaže zdjele se ozvučuju veoma nježno, osobito kada su položene u blizini glave, odnosno ušiju.

Zen zvučne zdjele

Izrađuju se lijevanjem, od specijalne metalne legure sa značajno većim udjelom cinka nego kod kovanih zdjela, zbog čega imaju intenzivniji, jasniji i usmjereniji ton. Primjenjuju se prvenstveno na području oko glave, a i nezaobilazne su kod zvučne kupke, meditacije i sl.

Ponešto o Feng gongu

Feng gong je osobita forma zvučne zdjele. Sličan je zvučnim zdjelama, ali budući da ima ekstremnu površinu vibriranja, njegove su vibracije mnogo snažnije nego one zvučnih zdjela.

Proizvodi se od brončane legure (18-20% kositra i 80-82% bakra). Legura ima presudnu važnost za kvalitetu zvuka.

Katkada se, zbog zračećeg sjaja naziva “sunčani gong”, a katkada, zbog intenzivnih vibracija kojima snažno pokreće zrak – “vjetreni gong”. Kretanje zraka možemo osjetiti dlanovima, a i vidjeti ako ispred gonga postavimo balon.

Kineski je Feng gong gotovo ravna ploča polirane bronce. Njegove se vibracije, zbog forme i načina proizvodnje šire lagano, a kod jačeg ozvučenja vibrira snažno.

Ima ravnu stražnju i lagano trbušastu prednju stranu. Kada ga ozvučimo na stražnjoj strani, zvuk i vibraciju usmjeravamo prema van čime postižemo sveobuhvatno djelovanje. Kada ga ozvučimo na prednjoj, trbušastoj strani, vibracije su usmjerene prema unutra, a djelovanje gonga je centrirano i opuštajuće.

Ozvučivanjem na stražnjoj strani kod klijenta se pobuđuje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Ozvučivanje na prednjoj strani primjenjuje se kada je potrebno fokusirano djelovati na određeni dio tijela. Kako to postižemo? Kada Feng gong ozvučimo s prednje, trbušaste strane, zvučni se valovi šire okomito na površinu gonga, susreću se u jednoj točki i zajedno djeluju vrlo snažno i učinkovito! 

Jedinstveni aspekti zvučne masaže

Opuštanje i otpuštanje

Zvučna  masaža je cjelovita metoda koja podržava druge pristupe i dovodi do opuštanja i otpuštanja te ima revitalizirajući i regenerirajući učinak na čovjeka u cjelini. U stanju opuštenosti lakše otpuštamo sve ono što truje naše biće: nesigurnost, strah, ljubomoru, pohlepu, srdžbu i sve ostalo što nas dovodi u stanje stresa i bolesti. Kada se oslobodimo takvih čuvstava vraćamo se u harmoniju i ozdravljamo.

Rezonancija

Stanje harmonije, suzvučja i rezonancije sa samim sobom, s drugim ljudima, s prirodom i s univerzumom krucijalno je važno za naše zdravlje. Kada smo u suzvučju “boravimo u svojoj vlastitoj biti”, sigurni i jaki (Skript zur Ausbildung in der Peter Hess Klangmassage; PHI, Ortheide 29D – 27 305 Uenzen). Tek tada se bez štete po naše mentalno i tjelesno zdravlje možemo nositi s izazovima svakodnevnog života. 

Kvantna fizika dokazuje da je sva materija zapravo vibracija, pa tako i čovjek. 

“Poznata je činjenica da je sve – uključujući naše vlastito tijelo – načinjeno od energije koja vibrira na različitim frekvencijama.” – Nikola Tesla

“Ono što nazivamo materijom ustvari je energija, čija vibracija je snižena kako bi bila opaziva osjetilima. Materija ne postoji.” – Albert Einstein

Zahvaljujući fenomenu rezonancije vibrirajući sustavi dolaze u međusobni odnos. Rezonancija je temeljni fizikalni fenomen koji označava da vibracije stupaju u interakciju i interferiraju se. Ako se vibracije međusobno potiču i jačaju govorimo o konsonanciji, a ako slabe i poništavaju jedna drugu, govorimo o disonanciji.

(Odabrala Sonja Janeković, dipl.ing. fizike)

Zdravlje bismo mogli definirati i kao sposobnost rezonancije. Ako različiti bioritmovi našeg tijela međusobno skladno vibriraju i ako smo u suzvučju s bližnjima i sa svojim okruženjem, možemo govoriti o punini zdravlja. Izlazak iz ravnoteže manifestira se tjelesnim ili/i psihičkim simptomima, odnosno disharmonijom. Ometajući čimbenici koji tijekom života mogu narušavati ravnotežu, brojni su i raznovrsni – neskladni međuljudski odnosi, neuredan ritam življenja, neadekvatna prehrana, neredovito spavanje, stres, brige, strahovi, tjeskobe, preopterećenost, preveliki zahtjevi i očekivanja na radnom mjestu, u školi, u obitelji, kompeticija u socijalnim grupama, nepovjerenje, nedostatak sućuti, solidarnosti, empatije itd.

Ometajući čimbenici zapravo su neharmonične i aritmične vibracije koje utječu na cijeli organizam. Takve vibracije uzrokuju bolest, bilo tjelesnu, bilo duševnu.

Ritam

Ritam je vrlo značajan aspekt svega živućeg. Mnogo toga u današnjem svijetu narušava prirodne ritmove i tako ozbiljno ugrožava ravnotežu i zdravlje čovjeka i prirode. Razmislimo kako klimatske promjene narušavaju prirodne ritmove – izmjene godišnjih doba, cikluse životinja, periode suše i oborina, hladnoće i topline. Modernog čovjeka mnogošto odvaja od prirodnih ritmova – npr. rad ili pohađanje škole u smjenama, ljetno/zimsko računanje vremena, neuravnoteženost ritma spavanja i budnosti, napetosti i opuštanja itd.

Ujednačen ritam ozvučivanja zvučnih zdjela tijekom zvučne masaže važan je terapeutski element koji  pozitivno djeluje na uspostavljanje uravnoteženog ritma ljudskog organizma.

Temeljna pretpostavka zdravlja je održavanje i jačanje skladnih, ritmičnih vibracija, a upravo su takve vibracije terapijskih zvučnih zdjela.

Izvorno povjerenje

Zvuk nas povezuje s našim izvornim povjerenjem. Svaka osoba ima iskustvo zaštićenosti i sigurnog prostora majčine utrobe u kojoj je bio prisutan šum i zvuk. Zvuk zvučnih zdjela i gongova povezuje nas s osjećajem sigurnosti i zaštićenosti prije rođenja. On nas dovodi do našeg praizvora, a povezanost s njime čini nas samopuzdanima, jakima i sretnima.

Zvučna je masaža izvrstan način za ponovno povezivanje s izvornim povjerenjem!!! (Skript zur Ausbildung in der Peter Hess Klangmassage; PHI, Ortheide 29D – 27 305 Uenzen).

Snaga svjesnosti

Tijekom zvučne masaže proširuje se i produbljuje svijest o samome sebi, poboljšava se percepcija vlastitog tijela  i intrapsihičkih doživljaja i opažanja, što postupno dovodi do integriranja različitih vidova vlastitog bića u zdravu, usklađenu cjelinu. O snazi svjesnosti i njezinu ozdravljujućem aspektu piše Joachim Faulstich (2206) u knjizi “Heilenden Kraft des Bewusstseins”.

Mnogi ljudi imaju negativnu percepciju vlastitog tijela, a nerijetko i sebe kao osobe. Ne poštuju, ne vole i ne prihvaćaju sebe onakvima kakvi jesu. Osjećaju se predebeli-premršavi, previsoki-preniski, preveliki-premali, prestari-premladi, nedovoljno lijepi, pametni, sposobni.  A osjećati se dobro u vlastitu tijelu, odnosno u “vlastitoj koži” presudno je važan dio zdravlja. Budući da se tijekom zvučne masaže klijenti osjećaju dobro, ona predstavlja važan poticaj u prihvaćanju samoga sebe na zdrav način.

Novi poredak

Važno je naglasiti da zvučna masaža ne nudi samo opuštanje nego predstavlja i određeni izazov koji nam omogućuje uspostavljanje novog poretka. Da bismo napredovali potrebni su nam izazovi, a načelo opuštanja i izazova nalazimo u zvučnoj masaži. Zato je ona izvanredna metoda pružanja podrške zdravlju, ali i osobnog razvoja i napretka.

Klijenti često naglašavaju kako im zvučna masaža pomaže da ponovno dođu u kontakt s vlastitim željama i potrebama. Svakodnevni stres i raznovrsni zahtjevi na poslu i u obitelji lako dovode do zaboravljanja ili potiskivanja naših najdubljih želja i čežnji. (Skript zur Ausbildung in der Peter Hess Klangmassage; PHI, Ortheide 29D – 27 305 Uenzen). Osvijestiti ih, dati im važnost, razgovarati s terapeutom o njima i početi djelovati u skladu s njima presudno je važno za puninu zdravlja.

Zvučna nas masaža vodi u “unutarnji prostor mira” u kojem postajemo osjetljivi za naše vlastite potrebe koje smo možda u prethodnom načinu života zanemarivali.

To nam daje snagu za promjene koje prije nismo bili kadri učiniti.

Zvučna masaža podržava nas na putu uspostavljanja reda i sklada u nama samima, a time i u našoj socijalnoj okolini. Mijenjajući sebe nedvojbeno mijenjamo i konstelacije u našim socijalnim grupama (u obitelji, u odnosu s prijateljima, na radnom mjestu, u školi) koje katkada ne mogu biti prihvaćene bez otpora.  No ako živimo u suzvučju sa samim sobom, prvotne će se uzburkanosti i otpori promjenama stišati i prerasti u kvalitetnije, stabilnije i zdravije socijalne odnose.

Cjelovitost – tijelo, um, duša

Čini se da je zvuk zvučnih zdjela toliko privlačan jer nam pomaže probuditi nerijetko uspavani osjećaj vlastite cjelovitosti.

Peter Hess zvučna masaža je korisna, vrijedna cjelovita metoda za održavanje zdravlja, a u slučaju bolesti nezamjenjiva je podrška procesu ozdravljenja.

Cjelovita je zato što se ravnomjerno obraća tijelu, duhu i duši.

Na posljetku želim istaknuti da se metoda zvučne masaže temelji na znanstvenim istraživanjima na području fizike, biologije, medicine, psihologije, sociologije itd.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.